donderdag 10 februari 2011

Preken in een Drakenjasje

"Hoe kun je?" zei m'n vriend verbaasd.  De draak is toch het symbool van de grote vijand?  En jij staat hier het Woord van God te verkondigen in een drakenjasje! 
Tja, ik had daar eigenlijk nooit bij stil gestaan!  Een Amerikaanse vriend en Broeder had ook zo'n mandarijnenjasje laten maken.  Hij zei nog, "Net als Hudson Taylor" die ook als Romein onder de Romeinen wilde zijn.
Maar aan de andere kant: Misschien wilden we wel Roomser wezen dan de paus! En het was waar: als je goed keek zaten er inderdaad een drakenpatroon in de gladde zwarte stof!


Er zijn natuurlijk veel bijbelse beelden van slechte mensen en van kwade krachten. Als Genesis spreekt over de chaos van de woeste diepte die God verandert in zijn goede schepping, mag je dan niet matroos worden op de grote vaart?  En als de geit (of bok) als symbool wordt gebruikt voor de goddelozen die niet de Hemel zullen binnengaan, mag je dan geen geiten fokken?


Maar goed; ik heb het drakenjasje niet weer gedragen.  Met het volgende verlof heb ik het maar mee genomen. We willen zeker geen aanstoot geven of onnodige belemmeringen opwerpen voor de voortgang van het Goede Nieuws!


Bovendien- misschien doen we toch ook iets te gemakkelijk over het belang van de symbolen van de boze!  We zien ook niet graag het Kruis van Kristus verbogen of gebroken!  En we zijn opgegroeid in een geseculariseerde samenleving waar ook Christenen vaak te weinig de werkelijkheid van de kwade machten en de strijd in de hemelse gewesten hebben ingezien. James O. Fraser kwam als zendeling naar ZW China, en hij was niet voorbereid op de macht van de Boze die de mensen vaak in geestelijke kettingen vastlegde. Toen hij de Lisu mannen met blite voeten de zwaardenladder zag beklimmen, besefte hij dat de Vijand inderdaad nog grote macht kan uitoefenen!


Dit is nog steeds het geval.  In het boek "The Exploration of Yunnan" kun je lezen hoe ook nu nog vandaag in dezelfde stad (Baoshan) het zwaardklimmen wordt tentoongesteld (pagina 444)!  Als je dan in het centrum van dezelfde stad een groots drakenmonument ziet staan, dan denk je toch... de Draak heeft hier nog grote invloed!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten